Őszi udvarrendezés az óvodában

Őszi udvarrendezés az óvodában

 

Birta Erzsébet: Ha nagy leszek

„Ha nagy leszek, erdész leszek

védem a fát, s a réteket.

Védem a szép virágokat,

erdőszéli királyokat

Erdő , mező sok lakóját,

mókust, farkast, őzet, rókát.

Megvédem a hűs vizeket,

folyót, tavat, tengereket.

 

bálnát, harcsát, gyors pisztrángot,

kecskebékát siklót, rákot.

Bevarrom az ózon lyukat,

Föld mélyébe fúrok kutat.

Vigyázok az anyaföldre,

Ha rám bízzák nem megy tönkre.

Megszépül a földi élet,

ami élő, téged éltet.”

Ebben a szemléletben láttunk munkához az óvoda gyermekeivel, dolgozóival, hogy szebbé varázsoljuk udvarunkat. Sok szorgos kis kéz munkálkodott azon, hogy a sok lehullott színes falevelet összegereblyézzük. Egy igazán hangulatos és hasznos délelőttöt töltöttünk együtt a gyerekekkel. Óvodásaink, óvó nénik, dadus nénik szorgalmasan szedték, söpörték, gereblyézték udvarunkat. Öröm volt látni a gyermekek igyekezetét, lelkesedését, kitartását a délelőtt folyamán. Még az idő is ránk mosolygott és segítette a közös udvarrendezést.

A munka jellegű tevékenységek, a munkára nevelés is lényeges színtere az óvodai nevelésnek, mely pedagógiai programunkban is megjelenik. Játékosan, sok tapasztalással egybekötve számos módon fejleszti gyermekeink szociális és értelmi képességeit, a környezethez való pozitív attitűd és a kötelesség, felelősség érzet kialakulását.  A közösen végzett munka sok örömöt rejt magában, erősíti a közösségi érzést, alakítja az érzelmeket és együttműködési készséget. Amit most kisgyermekkorban, játékosan megtanul, beépül személyiségébe, és később igénye lesz az őt körülvevő környezet szebbé, tisztábbá tételére.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a kedves szülőknek a szerszámokat, mellyel segítették munkánkat és  a  délelőtti udvar szépítést! Egy ilyen kezdeményezés és óvodai nevelésünk sikeressége nagymértékben függ a minket támogató szülők együttműködésétől, melyre a jövőben is számítunk!  Biztos vagyok benne, hogy e nap hatására lesz olyan kisgyermek aki majd otthon is szívesen segít szüleinek, nagyszüleinek amikor kerti munkára kerül a sor.

Jó volt együtt lenni, jó volt együtt kertészkedni!

Elérkezett az adventi gyertyagyújtás ideje, és mi is új dekorációval készültünk, hogy hangulatosabbá tegyük óvodánkat. Ezzel is segíteni szeretnénk az ünnepi ráhangolódást gyermekeink, a szülők, és az itt dolgozó kollégák számára. Több szülő önzetlen segítségének, összefogásának eredményeként látható az egységesen kivilágított cukorsüveg dekoráció az intézmény bejáratainál.

Mindenki első szóra támogatta kérésünket.

Hálásan köszönjük Gajdácsi István és felesége Markó Éva, Soós Tamás és családja, Gazsó Attila és családja, Béni Péter és felesége Ausra Zemaityte, Mráz Dávid és családja, Berki István és családja segítségét, hogy szebbé varázsoljuk óvodánkat!

 

“Háztól házig, szívtől szívig, az egyik helytől a másikig – a karácsony melege és élvezete mindannyiunkat közelebb hoz egymáshoz.”

-Emily Matthews-

 

Áldott, békés, gyermekkacajjal teli boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk óvodánk nevében mindenkinek!

 

Omelkáné Csernai Andrea, intézményvezető